Jošanička Banja

Pozicija Jošaničke Banje

Na obroncima Kopaonika(24km), a u dolini reka Jošanice i Samokovke, smeštena je Jošanička Banja, prirodno blago Srbije okruženo borovom šumom (crni bor). Jedan od najvećih turističkih potencijala naše zemlje predstavlja upravo ovaj biser čije vrednosti gotovo da nismo svesni.

Jošanička Banja se nalazi na području opštine Raška, udaljena je 74km od Kraljeva i poseduje dobru saobraćajnu infrastrukturu što joj omogućava dobru povezanost sa ostatkom zemlje. Banjski kompleks obuhvata površinu od oko 1,2ha i uređen je stazama za pešačenje.

Josanicka Banja

Istorija Jošaničke Banje

Prva ispitivanja svojstava voda sa ovog područja izvršena su na Bečkom univerzitetu 1834. godine, a na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, i već tada je utvrđeno da vode Jošaničke Banje spadaju mleđu najtoplije u Evropi, a po lekovitosti je svrstavaju u red Ribarske i Brestovačke Banje. Narednih godina je nastavljeno sa ispitivanjima koja su samo potvrdila lekovita svojstva banjskih izvora. Smešteni na vulkanskom području, izvori su pretežno hipertermalni(topla voda), a glavni izvor ima kapacitet 7l/s temperature 78,5'C i jedini je radioaktivan.

Organizovano korišćenje banje datira iz 1922. godine i povezano je sa korišćenjem toplih izvora iz vremena Turaka, pa se i kupatilo korišćeno tada naziva Tursko kupatilo. Već 1935. godine sazidano je novo kupatilo za korišćenje termalne vode koje pored kada poseduje i manji bazen. Iako ke spada u banjska lečilišta visoke kategorije, njena lekovita svojstva joj daju za pravo da se u budućnosti nađe u tom odabranom društvu. Naime, vode Jošaničke Banje mogu da se koriste kod lečenja reumatskih oboljenja, steriliteta, kao i kod lečenja kožnih bolesti. Takođe, preporučuje se i za lečenje sekundarnih oboljenja nastalih nakon povreda i kod postoperativnih stanja.

Termalne vode u Jošaničke Banji

Termalne vode ove banje se mogu koristiti, kako u lečenju, tako i u komercijalne svrhe (za zagrevanje domova, plastenika, u industriji) pa je samim tim potencijal ovog lečilišta veoma veliki. Jošanička Banja je svakako mesto koje treba posetiti i uveriti se u to kakva blaga ima Srbija.